26. maj, 19.30 - KLUB PUTNIKA: RAJ NA ANDAMANSKIM I NIKOBARSKIM OSTRVIMA

Share


Klub putnika u maju predstavlja Subotičane Ivanu Forgo i Olivera Živkovića koji nas vode na Andamanska i Nikobarska ostrva. Predavanje se održalo u petak, 26. maja 2017. godine sa početkom u 19.30 časova u Omladinskom klubu “Skladište”.

Ulaz je slobodan.

Ivana Forgo i Oliver Živković su par koji zajedno putuje kroz život, a pored toga s vremena na vreme se odmognu i u neku putničko-turističku avanturu gde su sami sebi vodiči, šerpasi, organizatori puta, doktori i poslodavci.

Bez agencija, bez mnogo pripreme, bez krajnjeg plana, sasvim slučajno su se sa Šri Lanke našli na Andamanskim i Nikobarskim ostrvima, za koje prehodno nisu ni znali. Ispostavilo se da su upravo to ona ostrva odakle potiču sve one fotografije gde plemena gađaju avione i brodove strelama, koja nikada nisu stupila u kontakt sa savremenom civilizacijom.
Raj u Andmamanskom moru, grupacija od oko tri stotine ostrva, nadomak Tajlanda, ostaje u senci samo zbog komplikovanog odlaska. Mesto koje je samo Indijcima interesantno da odu na medeni mesec. Mesto gde je pesak beo i mekan poput brašna. Mesto gde sa jednog ostrva vidite drugo isto tako malo kao na kojem vi stojite. Mesto gde ste jedini na ogromnoj plaži. Mesto gde se nalazi jedna od zaista najlepših plaža sveta. Mesto na kome kokos ima oči. Mesto gde je priroda netaknuta. Mesto gde se možete izgubiti u džungli, iako ste na malom ostrvu. Mesto na kome je cunami preleteo preko ostrva. Mesto na kome se spajaju tektonske ploče i gde možete roniti uz njih. Mesto na kome se krokodili brčkaju u slanoj i slatkoj vodi. Mesto na kojem ste stvarno kao u raju i prvo mesto koje je stvarno kao na fotošopiranim razglednicama i reklamama! Mesto na kojem nema struje, na kojem nema signala za mobilni telefon, gde nema ulične rasvete i gde je aktuelan policijski čas. Gde se slavi pun mesec, gde celo ostrvo jede zajedno, gde se slave heroji, gde se slavi hrana i gde se umesto povrća gaji cveće. Mesto gde se živi u kućici od bambusa, gde postoji samo jedan autobus i gde celo ostrvo koristi solarnu energiju. Mesto gde vodeni bik čuva put. Mesto na kome mislite da ste se izgubili, i u tom momentu čujete pitanje "SUBOTICA?".
Mešavina starog i novog, više starog i autentičnog nego novog, netaknuta priroda i ljudi koji se bore protiv te divljine. Mirni i sitni, drugačiji od ostalih do sada, možda i najbolji domaćini. Izolovani, sretni... jednostavno RAJ NA ANDAMANSKIM I NIKOBARSKIM ostrvima.

U Omladinskom klubu "Skladište", na neformalnim okupljanjima "Kluba putnika" razmenjuju se priče i fotografije, recepti i prospekti, linkovi i kontakti, saveti i sve korisne i zabavne informacije vezane za nepredvidivi svet putovanja. Održavaju se degustacije i prezentacije pojedinih zemalja i egzotičnih destinacija, razmenjuju se autostoperski i ostali vodiči, čuje se muzika inspirisana putovanjima, a imate priliku i da se informišete i naučite o kulturama koje vas zanimaju i privlače.
Uz podršku Fondacije "Danilo Kiš", a u okviru ciklusa "Kulture sveta u Skladištu", posetioci Kluba putnika mogu da pozovu i odaberu gostujuće predavače, kao i da predlože zemlje koje bi voleli bolje da upoznaju.