11. septembar, 19.30 - Neobična zanimanja: M. Skenderović – humanitarac

Share


Fondacija “Danilo Kiš” u septembru otvara vrata Skladišta neobičnom pričom u kojoj je glavni junak naš sugrađanin koji je nakon završenog školovanja odlučio da ode u Afriku, volontira i bavi se humanitarnim radom.

Predavanje o pozivu humanitarnog radnika bilo je održano u okviru ciklusa “Neobična zanimanja” u Omladinskom klubu “Skladište” u ponedeljak, 11. septembra 2017. godine sa početkom u 19.30 časova.

Humanitarizam je pogled na svet, filozofija ili praksa koja smatra da su ljudi od primarnog značaja i koja je fokusirana na ljudske vrednosti i brige. Humanitarna pomoć je materijalna ili logistička pomoć za humanitarne svrhe, obično kao odgovor na humanitarne krize. Primarni cilj humanitarne pomoći je spasavanje života, ublažavanje patnje i održavanje ljudskog dostojanstva.

Matej Skenderović, predsednik i osnivač Humanitarnog udruženja “Africana”, aktivno  se bavi humanitarnim radom od 2008. godine. Tokom ovog perioda radio je u Ujedinjenoj Republici Tanzaniji, Sirijskoj Arapskoj Republici, Narodnoj Republici Kini i Republici Južni Sudan. Sektori u kojima je najčešće radio su bili zdravstveni, sektor za zaštitu dece i nutricionistički sektor. U svom radu Matej je sarađivao sa mnogim međunarodnim humanitarnim organizacijama kao što su „Handicap International“, „Action Against Hunger“, „UNICEF“, „International Medical Corps “, „Save the Children“, „Doctors Without Borders “, „Polish Humanitarian Action“ itd.

https://www.facebook.com/INmagazinNovaTV/videos/10158317338720361/