21. septembar - Subotica Express V u Zagrebu

Share


Subotička scena i danas nudi brojne zanimljive i često neotkrivene sadržaje. Program kulturne razmene "Subotica Express" već petu godinu za redom u Zagrebu je predstavila najuzbudljivije od tamošnje scene i zauzvrat, na predstavljanje u Suboticu šalje novo i neotkriveno iz zagrebačkog kulturnog podzemlja.

Ove godine u Močvari je predstavljen kultni ilustrator Damir Pavić Septic, redatelj Andrej Boka, pesnik Danijel Čavić, uz muzičko-plesnu podršku Veljka Ćućuza, muzički projekt Ж te literarno-umetnički časopis "Symposion". Zagrebačku podršku kolegama iz Subotice pružaju Igor Hofbauer Hof koji je predstavio svoje recentne sitoštampane koncertne plakate te devojke iz alternativnog rock benda Seven Mouldy Figs. Zlatko Majsec će nam predstaviti knjigu "Frik iz kvarta".
Ovaj projekt kulturne razmene u sklopu kojeg su umjetnici jednog grada bili predstavljeni u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture "URK" i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" iz Subotice.

Alternativna kulturna scena osamdesetih godina u bivšoj državi, osim u glavnim i velikim, svoje utočište i plodno tlo nalazila je i u manjim gradovima. Muzika, stripovi, fanzini, filmovi i ostali kulturni produkti koji su dolazili iz manjih sredina, svojom su svežinom i inovativnošću snažno uticali na događanja u velikim gradovima.
Jednako kao što su u Hrvatskoj sveže i zanimljive ideje dolazile iz gradova kao što su Vinkovci, Pula ili Požega, tako je i Subotica grad s jednom od najplodonosnijih umetničkih scena u Srbiji. Subotica je još početkom osamdesetih imala sjajnu punk scenu koju su predvodili Proces i Nade iz inkubatora, odlične fanzine poput Batschka Tribüne i Ples slomljenog dupeta na vetru, muzički festival "Omladina" nakon kojeg su, kao pobednici 1987. godine, KUD Idijoti doživeli muzičku afirmaciju.

DAMIR PAVIĆ SEPTIC (Subotica)
Web: septicart.deviantart.com

Septic je subotički underground ilustrator, posvećeni crtač i umetnik koji ne priznaje kompromise, već više od trideset godina jedan je od najoriginalnijih ilustratora, strip-crtača i grafičara koji su se pojavili na ovim prostorima. Rođen 1969. godine u Subotici, Septic završava 5 razreda osnovne škole, bez daljih interesa za obrazovanjem, posvećujući život grafici i ilustraciji. Ilustracije počinje objavljivati početkom osamdesetih kroz različite fanzine, ilustrirajući istovremeno i omote za muzička izdanja, crtajući stripove te paralelno počinje učestvovati na različitim izložbama. Stripovsku delatnost nastavlja u okviru subotičke škole stripa (1994) i predstavlja se kroz manifestaciju izložbe zbirke "60 godina stripa u Srbiji" (1996). Do 2006. povremeno sarađujući s autorima koji su svojevremeno sačinjavali projekat Entropija izlaže na više kolektivnih izložbi i grafičkih radionica na području Subotice. Tokom boravka u Pančevu (2006-2008) formira inicijativu Insomnia, forsirajući kombinaciju grupnih izložbi, crtačkih radionica i filmskih projekcija s koncertima uz više nezavisnih autorica i autora iz Pančeva i Beograda. Konstantno aktivan po fanzinima, časopisima, katalozima i glasilima naučnofantastičnih klubova, Septic je kreirao zavidan opus crteža inspirisanih jedinstvenom vizijom sveta koji ga okružuje. Njegovi istovremeno sirovi i suptilni psihodelični pejzaži - koje objedinjeno naziva Septic Art - tako su efektan udar na čula da bismo se od njih mogli probuditi i konačno spoznati pravu prirodu svijeta. Damir Pavić Septic je nepokolebljivi hroničar apokalipse, danas, nakon trideset godina rada, aktuelniji i potrebniji nego ikad.


SYMPOSION (Subotica)

Symposion je literarno-umetnički časopis koji je aktivan u čitavoj regiji, od Srbije do Mađarske, Hrvatske, Slovenije i šire. Ovaj časopis svojim aktivnostima predstavlja multikulturnu platformu za komunikaciju i upoznavanje s književnim i likovnim stvaralaštvom čitave regije. Osim izdavaštva i promocije časopisa redakcija "Symposiona" održava brojne kulturne manifestacije u vidu izložbi, koncerata, projekcija filmova, tribina, radionica…


DANIJEL ČAVIĆ I VELJKO ĆUĆUZ (Subotica)

Danijel Čavić rođen je 1988. godine u Subotici. Nakon završene gimnazije, upisuje se na Fakultet za umetnost i dizajn u Beogradu, gde 2011. godine polaže poslednji ispit i stiče diplomu. Umetnošću se bavi u širokom spektru koji obuhvata slikarstvo, vajarstvo, fotografiju, film i animaciju. Takođe, važno mesto u njegovom opusu zauzima poezija - 2012. godine izdavačka kuća Orpheus iz Novog Sada objavljuje zbirku pesama "Stakleni rajevi / Budilnik na groblju", koja je predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga. Ove godine objavio je knjigu "Put Sunca", koju je podržala Fondacija "Danilo Kiš". U Zagrebu će nastupiti uz muzičku podršku Veljka Ćućuza. Učesnik je mnogih izložbi iz područja likovne umetnosti u Srbiji i inostranstvu. Živi i stvara u Subotici i Beogradu.

Nastup u Močvari: https://vimeo.com/235887560


ANDREJ BOKA "PRIČA O STANOVNICIMA ZIDA" (Subotica)

Film mladog subotičkog redatelja Andreja Boke "Priča o stanovnicima zida" prikazivao se širom sveta na festivalima i osvajao nagrade. Jedan od prethodnih filmova ovog redaitelja "33. dan" također je imao uspešnu festivalsku istoriju, a osvojio je i prvu nagradu "The Best International Short Comedy" (najbolji internacionalni kratki film u žanru komedije) na New York International Independent Film and Video Festival-u u New York-u. Film "Priča o stanovnicima zida" je ušao u zvanični takmičarski program "Shadows" na Transilvania International Film Festivalu u Kluzu u Rumunskoj. 
Prvo priznanje za ovaj film bila je grand prix nagrada za najbolji film na festivalu filma Jožef Egri u Bačkoj Topoli. Zatim osvaja nagradu za najbolji eksperimentalni film na 60. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Također je nagrađen za najbolju muziku. Film je prikazivan i na Kan Film Festivalu (Wroclaw, Poljska), Ljubljana International Short Film Festivalu (Ljubljana, Slovenija), NY International Independent Film and Video Festivalu (Los Angeles, SAD)…

Ж (Subotica)


Ж je muzički projekt koji vode Bernadet Brešćanski (violončelo) i Dina Brešćanski (violina) s gostujućim muzičarima (Atila Antal - gitara, elektronika, Kristijan Vašaš - elektronika, Deže Antal - saksofon, Šandor Đedi - kontrabas i Atila Širbik - saksofon). Bernadet i Dina Brešćanski učestvovale su u raznim muzičkim projektima, između ostalog u bendovima Wooden Ambulance ili Lábos Electric Orchestra. Od klasičnih muzičkih formi, fuzije i improvizacije, do elemenata dekonstruktivne pop muzike - repertoar kojeg će Ж predstaviti u Zagrebu (u skraćenoj postavi) studijski je zabilježen na autorskom albumu "Hybrid Realm", snimljenom 2015. godine na osnovu 65. tematskog broja časopisa "Symposion".

ZLATKO MAJSEC (Zagreb)

Predstavljanje knjige "Frik iz kvarta" koja je zapravo zbirka kolumni objavljenih na portalu www.kronikevg.com. Terapija.net o knjizi "Frik iz kvarta":
"Inteligentan, duhovit, šarmantan i uvijek spreman na zajebanciju, lider velikogoričke rock grupe Mel Camino ponovno je iznenadio svojim novim, drugim po redu literarnim ostvarenjem koje se za razliku od poetskog prvijenca "Sve filozofije završavaju u narodnim poslovicama" (Bratstvo duša, 2015) naslanja na daleko kompleksniju književnu građu: prozu s tek nekoliko novijih, koliko mi se čini, još uvijek neuglazbljenih pjesama. Ili barem onih koje još nisu realizirane.

SEVEN MOULDY FIGS (Zagreb)


Alternativni rock trio iz Zagreba osnovan je 2012. godine. Nakon nekoliko personalnih promena, postava u sastavu Lucija (gitara i vokal), Laura N. (bubnjevi i back vokal) i Laura M. (bas gitara i back vokal) snimila je dva EP-a, te odsvirala mnoštvo koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švedskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Srbiji i BiH. Iskustvo i sazrijevanje višegodišnjeg zajedničkog sviranja, na najbolji su način pretočile u debitantski album "Labyrinth", objavljen krajem 2016. godine.

 

IGOR HOFBAUER HOF (Zagreb)


Igor Hofbauer i njegov rad poznati su svima koji su tijekom posljednjih dvadesetak godina imali dodira s ovdašnjom glazbenom scenom. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara. Pored toga, Igor je ilustrirao brojne omote i plakate, kako za domaće Pips, Chips & Videoclips, TBF i druge, tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash… Posebno je zanimljivo da je omot novog albuma poznatog kanadskog benda Billy Talent – "Afraid of Heights", kojeg je na tržište izbacio Warner Music, ilustrirao upravo Hofbauer. Na Subotica Expressu Hof izlaže i prodaje recentne sitotiskane plakate za koncerte i izložbe.


http://subsite.hr/2017/09/subotica-express-peto-izdanje-kulturne-razmjene-subotice-zagreba-u-mocvari/

 


Foto: Pobi