Share


URBANA UMETNOST ULICE

Na inicijativu mladog učitelja Osnovne škole „Sonja Marinković“ dvorišni zid ove ustanove oslikan je grafitima koji su dosadno beli zid pretvorili u živopisni grafit prilagođen uzrastu mladih koji ovde pohađaju nastavu.
Zahvaljujući razumevanju direktora škole a zatim i predstavnika Opštinskog veća Subotice i FOKUS Fondacije koji su ovaj projekat finansirali, umesto prljavog zida ovde od sada stoji osmišljen crtež sa portretom narodnog heroja po kojoj škola nosi ime. Grupa mladih umetnika izrade grafita na raspolaganju je imala ogromnu površinu od oko 60 x 2,5 metara dvorišnog zida i gomilu sprejeva koji su najčešći materijal ove forme savremenog izraza. Ideja kojom su vođeni nosioci projekta jeste obogaćivanje i uveseljavanje prostora svakodnevnog okruženja, kreativno izražavanje prijemčivo deci škole i promocija alternativnih vidova izražavanja.


FOKUS Fondacija je već imala projekat oslikavanja grafitima koji je i realizovan, a ovo je prvi primer inicijative od strane škole, koja je zahvaljujući tome došla na ideju da ulepša vreme provedeno u učenju i igri svojim polaznicima.